Hvad Er Forskellen På RGB Og CMYK?

Skrevet d. 24. February 2020
Billede: canva.com

Hvis du begår dig i hobbyer eller måske et job som bruger farver, har du muligvis hørt forkortelserne RGB eller CMYK.

Men hvad betyder disse termer egentlig, og er der forskel?

Hvad er forskellen på RGB og CMYK? RGB er en forkortelse for farverne rød, grøn og blå. CMYK står for cyan, magenta, yellow(gul) og Key color(sort). RGB er en standard som bruges til grafisk materiale som vises online eller på en skærm. CMYK er en standard som bruges når farver printes fysisk.

De færreste ved hvorfor disse standarder bruges, men ved blot at det er standard.

Læs videre i dette indlæg for meget mere om hvorfor disse standarder anses som værende de bedste til diverse grafiske opgaver.

Hvorfor bruges RGB og CMYK som standarder?

RGB består som sagt af farverne rød, grøn og blå og kaldes også for “lysets” farver.

En digital skærm viser specifikke farver ved at skrue op og ned for disse farver.

Det vil altså sige at selvom du observere noget som værende lilla eller gult på din skærm, er det faktisk blot en blanding af RGB farverne, som får din nethinde til at opfange det lys skærmen udskiller som værende en helt anden farve.

Hvis alle farverne er på maksimal styrke, vil skærmen blive helt hvid, og hvis de er slukket er den som mange ved, sort.

CMYK er den standard som bruges når du printer materiale fysisk.

Derfor kan det sagtens forekomme at dine farver på dine printede elementer, ikke er helt så skarpe som farverne på din skærm.

Grunden til dette er at RGB indeholder mange flere muligheder for farvekombinationer end CMYK, og dermed får du ikke altid den bedste farvekvalitet når du printer.

Måden at fikse dette på, er ved at lave manuelle ændringer i farverne, som burde udføres af professionelle grafikere eller trykkerier for det bedste resultat.

Modsat RGB er CMYK et farvesystem som bruger et såkaldt subtraktivt farvesystem. Her bruges primærfarver som Cyan, Magenta, Yellow og Key Color(Sort) til at blande farver i næsten alle nuancer.

Tak til avXperten

Til slut vil vi gerne takke avXperten for deres støtte til dette indlæg. 

På avXpertens webshop finder du alt du kunne mangle i forhold til smarte gadgets som en walkie talkie eller kabler som fx scart til hdmi, usb-c, opladningskabler til telefon og meget andet.