Hvad Er Primære Farver?

Skrevet d. 10. March 2020
Billede: canva.com

Du har måske hørt begrebet “primære farver” blive brugt af din kunstnerven, eller måske har du bare hørt det i skolen.

Men hvad pokker er primære farver egentlig og hvordan fungerer de?

Netop dette får du svar på i dette indlæg, hvor vi giver dig en hurtigt guide til at forstå videnskaben bag de såkaldte primære farver.

De tre primære farver

Overordnet set er der en generel enighed om at der findes tre primærefarver som er Gul, Blå og rød.

Disse farver er i toppen af alle farvekombinationer som vi kan sammensætte, så på en måde er de alle farvers “forældre”.

Der hvor det bliver meget svært, er når man så tager de mange forskellige kombinationer disse tre farver kan lave, og så bruger disse kombinationer til at skabe ny farver.

Sådan kan det i teorien blive ved i en uendelighed, hvilket også er grunden til at der ikke er noget konkret tal på hvor mange farver der egentlig findes.

For det ikke allerede var overvældende nok, er de tre primære farver ikke altid primære farver.

Grunden til dette er at der er mange forskellige nuancer af både rød, gul og blå.

De primære farver er blot én nuance af de tre farver, og deres respektive nuancer er altså ikke 100% primære farver.

Derfor kan du fx som kunstner ikke altid stole på det populære “farvehjul” når du blander dine farver til nye, da dine gule, blå og røde malinger ikke nødvendigvis er 100% primære farver.

På grund af netop dette, er der også mange der mener at man ikke kan kalde noget for primære farver, da der findes så uendeligt mange forskellige nuancer af alle farver, heriblandt dem som menes at være de primære.

Vi håber denne forklaring kan hjælpe dig til at forstå primære farver lidt bedre, det korte svar er som sagt at de primære farver er rød, gul og blå, men det lidt mere avancerede svar er at der måske ikke findes primære farver alligevel.

Forvirrende? Ja det må man vist sige!

Tak til avXperten

Vi takker til sidst avXperten for deres støtte til udarbejdelsen af dette indlæg.

Hos avXperten finder du alt det bedste når det gælder kabler, smarte gadgets, tv-ophæng og meget, meget mere til dine elektroniske behov.