Hvor Mange Farver Findes Der?

Skrevet d. 11. March 2020
Billede: canva.com

Du går måske og undre dig lidt over hvor mange farver der egentlig findes, da du måske har hørt grafikere og kunstnere sige at noget ikke blot er “rød” men i stedet “scarlet rød” eller “bordeaux” osv.

Hvor mange farver findes der? Der findes uendelig mange farver, eller ihvertfald så højt et tal at vi aldrig kan fastslå alle farver. De blandinger i nuancer der forekommer når vi er i forskellige fysiske lokationer eller observerer noget er mildest talt uendelige, derfor kan man ikke sætte et konkret tal på mængden af farver der findes.

Svaret er ikke helt så ligetil hvis man dykker ned i selve udregningen af hvor mange farver der egentlig findes.

Læs videre i dette indlæg for at få et lidt mere fyldestgørende svar på hvor mange farver der rent faktisk menes at findes.

Hvor mange farver findes der i verden?

Svaret på dette avancerede spørgsmål er faktisk lige præcis det - avanceret.

Det bliver meget teknisk nu, så hold fast:

Et menneske kan se ca. 1000 niveauer af mørke-lys samt 100 niveauer af rød-grøn og 100 niveauer af gul-blå.

Dette betyder konkret at vi som mennesker kan se en farveblanding på 1000 x 100 x 100 hvilket svarer til 10 millioner forskellige farver.

En normal computerskærm kan vise ca. 16.8 millioner forskellige farver, hvilket ifølge det første udsagn jo egentlig er at skyde væsentligt over målet.

Desværre er svaret ikke helt så simpelt som dette regnestykke, da farver jo også ændres afhængig af de forhold de bliver observeret fra.

Her spiller især lys, eller mangel på samme en stor rolle og er egentlig synderen når det gælder mængden af farver i verden.

Som menneske kan vi typisk se de omtalt 10 millioner forskellige farver, men dette er kun fra én enkelt observerings situation, altså hvor lyset og nuancerne er på en bestemt måde.

Derfor er det eneste rigtige svar på hvor mange farver der egentlig findes, at der findes et uendeligt antal farver.

Det tætteste faktiske nummer indtil videre er blot en estimering og menes at være 18, efterfulgt af hele 33 nuller, eller et tal som kaldes 18 “decillion”.

Dette tal er så absurd højt, at man i stedet blot anser mængden af farver i verden som værende uendeligt.

Tallet er beregnet ud fra det faktum at hvis vi som menneske kan se 10 millioner farver fra én bestemt betragtning, så ganger man 10 millioner forskellige farver med 10 millioner forskellige lysforhold med 10 millioner forskellige baggrundsfarver og til sidst med 6 milliarder mennesker og til sidst med 3 forskellige måder at betragte på, og får det absurd høje tal.

Så hvis nogen mener at der kun findes et bestemt antal af rød, grøn, gul eller hvilken som helst anden farve, så tager de grueligt fejl.

Alle de tal vi har for farver på nuværende tidspunkt, selv det høje tal på hele 10.000.000 er uden tvivl til den lave side.

Det rigtige svar finder vi nok aldrig, da det store regnestykke er mildest talt uendeligt, og nye farver kan forekomme i alle tænkelige situationer, ud i en uendelighed.

Tak til Bevco for støtten!

Til slut vil vi gerne takke Bevco for at støtte udførelsen af dette indlæg.

På Bevcos webshop finder du utallige varemærker indenfor kvalitets øl, vand, vin og spiritus som fx de populære mærker Moet eller Minttu.