Blå Farvesymbolik - Det Symboliserer Blå

Skrevet d. 21. August 2020
Billede: Jumpstory

Hver farve har på mange måder sin egen betydning. De enkelte farver tildeles ofte betydninger og symbolik, som bunder i vi menneskers opfattelse af farverne.

Blå er blandt en af de farver, der har en lang række symbolske betydninger. Vi gennemgår i denne artikel de forskellige karakteristika for blå farvesymbolik.

Det symboliserer den blå farve

Du kan næsten fornemme den blå farves symbolik, hvis du tænker på ting, der har en blå farve, ting som vand og himlen. Blå forbindes ofte med en følelse af kølighed og fred, som du nok kan fornemme, hvis du en dag ser ud over vandet eller op på himlen.

Den blå farve har også en lang række andre symbolske betydninger. Blå symboliserer evner som kreativitet, intelligens, loyalitet, styrke og visdom. Der er dermed tilknyttet en lang række positive symbolske meninger til den blå farve, som på mange områder er lodrette modsætninger til for eksempel rød.

Farven bruges dog forskelligt på tværs af landegrænser og kulturelle forskelle. Selvom de fleste nok forbinder rød med kærlighed, så symboliserer blå også kærlighed - bare tænk på hvilke farver bruden bærer på bryllupsdagen.

Igennem årtusinder har den blå farve også været tilknyttet offentlige embeder. Helt tilbage fra romertiden, hvor offentlige ansatte bar blåt tøj til i dag, hvor du i mange lande netop har den blå farve tilknyttet offentlige embeder - så som politiet.

Blå kommer i to nuancer - lyseblå og mørkeblå. Lyseblå er ofte relateret til sundhed, mens mørkeblå symboliserer magt, viden og seriøsitet. Det er netop derfor, at blå ofte anvendes i firmalogoer.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik og andre gode sager som fx et dejligt varmetæppe.