Hvornår Kom Farve Tv? Kan Du Huske Det?

Skrevet d. 18. August 2020
Billede: Jumpstory

Det er efterhånden en del år siden, at farve TV blev standarden i Danmark. Man skal alligevel også være et stykke oppe i alderen, hvis man skal kunne tiden med sort/hvid tv. 

Farvefjernsynet - eller farve tv, om man vil, kom til Danmark i 1967, hvor den foråret 1967 står som et stykke danmarkshistorie på den front. Da Danmarks Radio sendte den første udsendelse i farver, kunne det ses af blot 400 seere.

Fra sort/hvid til farve til streaming

Det var dog først i 1969, at Danmarks Radio blændende op for kulør på skærmen. Farve tv blev hurtigt populært herhjemme i de efterfølgende år. Så i 1971 var der allerede over 38.000 farvefjernsyn i Danmark. Den gang var DR den eneste danske tv-kanal, så udvalget, selvom det var blevet i farver, var ikke så stort.

Den første TV-avis i farver kom dog først i 1978, så der gik alligevel mere end et årti, før alle programmer og udsendelser var gået fra sort/hvid til farve. I første omgang blev der endda skelnet mellem tv-licens og farve tv-licens. Det var også først i 1978, at der var flere seere med farvefjernsyn, end der var med sort-hvid.

Det var først helt fremme i 2006, at DR stoppede med at skelne mellem, om folk havde sort-hvid eller farvefjernsyn. Ved den sidste opkrævning var der stadig 3.822 licensbetalere uden farve tv. 

Med de mange ændringer af tv-signalet og kravene til tunere i folks tv er det i dag yderst tvivlsomt, om der stadig er folk, der har et sort-hvid tv. Licensen er i dag også ændret til en medielicens. De resterende sort-hvid tv fik sandsynligvis det endelige dødsstød, da man den 1. november 2009 slukkede for det analoge tv-signal, som sendte tv-signalet via antennerne og erstattede det med et digitalt tv-signal.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for støtten til dette indlæg. Find smarte gadgets i alle afskygninger på deres store webshop, som fx en smart Frameo billedramme til dine digitale fotos.