Sort Farvesymbolik

Skrevet d. 25. September 2020
Billede: Francesco Ungaro

Sort bliver af mange forbundet som en dyster, deprimerende og skræmmende farve. Sådan forholder det sig ihvertfald her i 2020, tag bare termerne at blive blacklistet, den sorte bog, og sort kat. Men sort udstråler også elegance og stilbevidsthed, ligesom at det for mange er en meget sensuel farve, når man tager den på i form af tøj. 

Sort symboliserer også klasse, elegance og rigdom. Dette ses blandt andet ved, at jakkesæt og smokings traditionelt set altid har været sorte. 

Sort er altså fyldt med forskellige og modstridende symboler, der kan symbolisere helt forskellige ting alt efter, hvordan farven bruges og i hvilken kontekst. 

Sort bliver som nævnt også forbundet med sorg og død. Dette skyldes måske, at det er en velanset skik, at man klæder sig i sort, når man deltager i en begravelse eller bisættelse. 

For den stilbevidste kan sort være en helt fantastisk farve, den passer nemlig rigtig godt sammen med langt de fleste andre farver. Den er også rigtig god til at fremhæve andre farver, hvorfor man ofte vælger at kombinere sort med en langt mere iøjnefaldende farve. 

Kigger man på farvepsykologien, så forbindes sort med en beskyttelse mod følelsesmæssig stress, der skaber en beskyttende barriere mod omverdenen.